Julia Valtanen rikkoi keihään haamurajan!
21.10.2016 13:56 Uutiset / Julia Valtanen

Julia Valtanen heitti ensimmäisenä 15-vuotiaana suomalaisena naisten keihäällä yli 50 metriä Turussa

Suomalaisen keihäänheiton tähtihetket ovat olleet tänä kesänä vähissä. Yksi sellainen nähtiin kuitenkin keskiviikkona Turussa, kun raumalainen Julia Valtanen ylitti harvinaisen haamurajan.


Valtanen heitti ensimmäisenä 15-vuotiaana tyttönä naisten keihästä yli 50 metriä. Vielä kisoihin lähdettäessä uusi ikäkausiennätys näytti epätodennäköiseltä.

– Julia ei omista 600 gramman keihästä, eikä sellaista ehditty ottaa Raumalta mukaankaan, koska lähdimme kisoihin suoraan koulusta, isä Ilpo Valtanen kertoo.

Heittäjä oli Turussa järjestäjien keihästarjonnan varassa. Hän oli jo päätymässä nuorten sarjoissa käytettävään 500 gramman keihääseen, mutta sitten isä puuttui asiaan.


– Huusin, että ota se 600-grammainenkin kokeiluun.

Julia Valtanen toimi ohjeiden mukaan ja pääsi nopeasti sinuiksi raskaamman välineen kanssa. Ensimmäinen yli 50 metrin heitto tuli jo lämmittelyssä.

Kisassa niitä tuli kaksi lisää. Neljännen kierroksen heitto kantoi 50,27. Viimeinen heitto oli tätä vielä 36 senttiä pidempi. Heitoilla irtosi ikäkausi-SE:n lisäksi Varsinais-Suomen naisten mestaruus. Edellinen ikäkausiennätys oli Jenni Kankaan vuonna 2007 heittämä 49,63.

Suoritus oli niin kova, että naisten keihäänheiton edellinen suomalainen arvokisamitalisti Mikaela Ingbergin hehkutti sitä tuoreeltaan.

Valtanen on ollut tällä kaudella melkoinen ennätystehdas. Maaliskuussa hän paransi Tampereella omaa halliennätystään samassa kisassa neljä kertaa ja teki lopulta (400 gramman) keihään ikäkausiennätyksen 54,02.

Lisäksi hän on tänä kesänä kahdesti parantanut myös 500 gramman keihään ikäkausiennätystä.Valtasella on vahva urheilijatausta. Hänen äitinsä Tiina Andreasen on pelannut pesäpallossa 263 pääsarjaottelua. Tällä kaudella äiti ja tytär ovat pelanneet yhdessä suomensarjaa Ykköspesikseen nousseessa Rauman Ferassa.Ennen tätä vuotta pesäpallo onkin ollut Valtasen ykköslaji. Siihen on kuitenkin tulossa muutos.

– Tällä hetkellä lajit ovat tasavertaisia. Todennäköistä on, että jatkossa Julia panostaa keihäänheittoon enemmän. Hänessä on niin paljon potentiaalia, Ilpo Valtanen arvioi.

Juttua päivitetty 2.9. kello 16.55: korjattu ikäkausiennätys Suomen ennätykseksi.

Lähde: Ilta-sanomat.fi => http://www.iltasanomat.fi/yleisurheilu/art-2000001...


   
Julia Valtanen
«  Elokuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Keihäskilpailu
 
 Leiri
 
 Pesäpallo
 
 Muu
 
 PERUTTU tai SIIRRETÄÄN
Kategoriat