Kalevan kisat 2020 käyty
16.8.2020 15:30 Uutiset / Julia Valtanen

Jännitys pilasi loppukilpailun

Kuva:Jaakko Stenroos/AOP

LS24 Uutinen aiheesta

Urheilu on joskus riemua ja voittoja, joskus pettymyksiä ja tappioita. Julia Valtasen kohdalle osui lauantaina jälkimmäinen vaihtoehto.

Rauman Urheilijoiden nuori heittäjä lähti naisten keihäsfinaaliin käytännössä ennakkosuosikkina, mutta poistui lopulta stadionilta huppu syvälle päähän painettuna ja kasvot pettymystä ilmentäen. Tulos 52,80 antoi lopulta seitsemännen sijan uran toisissa Kalevan kisoissa.

–Mä olin huono, Valtanen harmitteli kisan jälkeen.

–Jännitti tosi paljon. Se tuli ihan yhtäkkiä ennen kisaa.

Turkulaiset yllätysiskussa

Valtanen lähti kisaan puolustavana hopeamitalistina ja kauden tilastokakkosena, mutta käytännössä paalupaikalta, koska viime vuoden mestari ja tämän kesän tilastokärki Heidi Nokelainen putosi jo karsinnassa.

Loppukilpailussa laitettiin lopulta urakalla tilastoja uusiksi, sillä heittäjät innostuivat viimeisellä kierroksella melkoiseen tykitykseen.

Mestariksi nousi Turun Urheiluliiton Sanne Erkkola, joka täräytti kotikentällään uuden ennätyksensä 57,04. Turkulaisten kaksoisvoiton varmisti Jatta-Mari Jääskeläinen kauden parhaallaan 56,50.

Pronssimitalilla puolestaan palkittiin Lahden Ahkeran Jenni Kangas, jonka paras heitto kantoi 56,16.

–Olisihan se ollut kova juttu jättää Sanne taakse, mutta mieluummin Sannelle voitto ja meitsi kakkonen kuin joku muu, Jääskeläinen tiivisti.

Hän johti kilpailua pitkään, mutta oli ehtinyt jo pudota viidenneksi ennen viimeistä mahdollisuuttaan.

–Ajattelin, että nyt tai ei koskaan, Jääskeläinen sanoi.

Hän mainitsi mixed zonen haastattelussa nimeltä kaksi heittäjää, joiden tekemisiä seurasi muita tarkemmin:

–Julia olisi koska vaan voinut pystyä yllätykseen, hän on hyvä heittäjä. Ja Kankaan Jenniltä voi koska vaan tulla 57-metrinen, Jääskeläinen arvioi.

Pisin heitto jälleen viimeisellä yrityksellä

Valtanen on nuori heittäjä, mutta hänellä on jo maine kovana kilpailijana. Viime vuoden Kalevan kisoissa hän nousi mitaleille juuri viimeisellä heitolla.

–Julia on niin monta kertaa viimeisellä heitolla ratkaissut, että kaikki tietävät sen jo, raumalaisen valmentaja Eero Kylänpää huomautti.

Jälleen Valtanen heitti viimeisellään kisan pisimmän kaarensa. Tällä kertaa se ei kuitenkaan riittänyt nostamaan häntä palkintokorokkeelle.

–Ensimmäiseen heittoon mulla oli hyvät lataukset, mutta en saanutkaan heittää heti ja olin ihan pihalla, Valtanen kertasi.

Mahdollisuudet olivat hyvin tiedossa

Avausheitto karkasi korkealle, mutta oli silti Valtasen sarjan toiseksi pisin. Kisan suoritukset alkoivat kääntyä yliyrittämisen puolelle.

–Mulla on tästä kisasta käsitys, että nyt oli ylilatautumista. Hän tiesi etukäteen, että nyt on mahdollisuuksia. Mutta kyllä hän myös tiesi, että on muitakin, jotka pystyvät heittämään pitkälle, Kylänpää luonnehti.

–Tänä vuonna ei ollut aiemmin otettu yhtään kaksipäiväistä kisaa. Hän ei osannut latautua, vaan hänellä oli itsellään ehkä yliodotukset.

Odotuksia oli toki muillakin. Esimerkiksi kenttäkuuluttaja Antero Mertaranta ilmoitti ennen päätöskierrosta, että juuri Valtasella on varaa parantaa.

–Julia on tänä kesänä heittänyt varmaan 30 tätä pitempää heittoa, mutta monet ovat osuneet 54 ja 55 metrin välille. Tämä oli melkein 53 metriä, joten ei se pudotus niin raju ole. Nämä muut vaan heittivät aiempaa pitemmälle.

”Näitä kisoja tulee ja menee”

Vaikka sijoitus oli Valtaselle ja hänen taustajoukoilleen iso pettymys, Eero Kylänpää osasi laittaa asiat perspektiiviin. Julia Valtanen on vasta 19-vuotias.

–Jos hänestä joskus tulee huippuheittäjä, mitä kukaan ei vielä tiedä, nämä kokemukset on parempi tehdä nyt kuin vasta silloin. Tämä kaikki on arvokasta kokemusta. Näitä kisoja tulee ja menee, hän paalutti.

Seuraavia arvokisojakaan ei tarvitse odottaa pitkään, sillä Valtasen kausi jatkuu ensi viikonloppuna Kemissä järjestettävissä 19-vuotiaiden SM-kisoissa.

Kimmo Mäkeläinen, urheilutuottaja   
Julia Valtanen
«  Maaliskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Keihäskilpailu
 
 Leiri
 
 Pesäpallo
 
 Muu
 
 PERUTTU tai SIIRRETÄÄN
Kategoriat